انجمن


viva Zapata, viva Stallman, viva viva freedom  (۹ نوشته)

  • unknownman

    آفلاین
    عضو
    تعداد نوشته‌ها: ۴
    # نوشته شده: ۱۶ سال پیش
    ۲۲ مهر ۱۳۸۶ - ۰۸:۴۵

    اگر پروژه ورد پرس یا بعضی پروژه های بازمتن دیگه رو باز کنید در شاخه اصلی اون یک فایل به نام LICENSE خواهید دید. قصد دارم در این مقال بیشتر با لیسانس gpl که وردپرس نیز تحت این لیسانس منتشر شده و فرهنگ بازمتن صحبت کنیم.
    لیسانس gpl در حال حاضر با اصرار مصرانه استالمن کبیر و لجاجت لینوس تراولدز ،بالاخره به نسخه ۳ خودش رسیده .
    شما میتونید متن اصلی این لیسانس(نسخه ۳ در حال حاضر) رو در این آدرس مشاهده کنید و یا ترجمه غیر رسمی نسخه ۲ اون رو(تا این لحظه) در این آدرس ویکی پدیا مشاهده کنید
    سعی بر این میگذاریم تا اگه توان بود و حوصله هم بود بحث درباره مدیریت پروژه های تحت این لیسانس رو هم شروع کنیم.
    صرف یادآوری دوباره میگم که gpl بحث اصلی ماست نه هر لیسانس بازمتنی

  • گناهکار

    آفلاین
    کلیددار
    تعداد نوشته‌ها: ۳۵۳۵
    تشکر شده: ۲۵۴۴ بار
    # نوشته شده: ۱۶ سال پیش
    ۲۲ مهر ۱۳۸۶ - ۱۲:۱۱

    احسنت!

    ادامه بده که من پایه‌تم!

  • mazdakam

    آفلاین

    تعداد نوشته‌ها: ۱۴۵۳
    تشکر شده: ۱۲۲ بار
    # نوشته شده: ۱۶ سال پیش
    ۲۲ مهر ۱۳۸۶ - ۱۴:۴۳

    خیلی کار خوبی کردی. امیدوارم این کار باعث بشه کسانی که این همه از ابزارهای بارمتن استفاده می‌کنند. اجازه‌نامه‌هایی مانند GPL رو هم بخونند و بشناسند

  • unknownman

    آفلاین
    عضو
    تعداد نوشته‌ها: ۴
    # نوشته شده: ۱۶ سال پیش
    ۲۳ مهر ۱۳۸۶ - ۱۲:۳۷

    همه چیز از یک پرینتر شروع میشود
    دانستن تاریخچه شکل گیری ایده gnu بسیار نکته خوبیست تا استحکام این عقیده برایمان مشخص شود. استالمن به عنوان یک کارمند جز برنامه نویس وارد لابراتوار تحقیقاتی هوش مصنوعی موسسه ماساچوست میشود. یک روز وقتی ۵۰ صفحه پرینت ارسال میکند ساعتها انتظار میکشد و در انتها تنها ۴ صفحه از پرینتر دریافت میکند. اسف بار آنجا بود که آن ۴ صفحه هم مربوط به یک کاربر دیگر میشد. فقط این یک بار نبود . باز هم این اتفاق افتاد. طبیعتا هدر رفتن وقت بالای یک کد با هدر رفتن بر سر چاپ یک مقاله که برای ادامه نوشتن یک کد نیاز است یک برنامه نویس تفاوتی ندارد. استالمن کبیر کلافه میشود . می افتد به جان پرینتر و دل و روده اش را بیرون میریزد. و در نهایت مشکل دستگاه و برنامه واسط را حل میکند. استالمن شگفت زده میشود وقتی میفهمد این دستگاه هدیه ای از شرکت زیراکس به موسسه بوده ( به راستی دلیل این حرکت شرکتهای مثل زیراکس چیستک که نرم افزار و سخت افزارهاشون رو به مراکزی که در اونها هکرها هستند هدیه میدهند. آیا دلیل این نیست که با هزینه کم مشکل خودشان را حل کنند)
    پرینتر جدید میاید. لیزری و مرغوب. استالمن مشکلی را در دستگاه جدید کشف میکند و خودش هم راه حل را پیدا میکند.

  • علی ایرانی

    آفلاین
    ناظم
    تعداد نوشته‌ها: ۷۸۶
    تشکر شده: ۷۶ بار
    # نوشته شده: ۱۶ سال پیش
    ۲۳ مهر ۱۳۸۶ - ۱۷:۴۶

    خیلی خوبه ولی اگر این مقاله رو در ویکی بنویسی فکر کنم بهتر باشه
    http://codex.wp-persian.com
    موفق باشی ;-)

  • unknownman

    آفلاین
    عضو
    تعداد نوشته‌ها: ۴
    # نوشته شده: ۱۶ سال پیش
    ۲۴ مهر ۱۳۸۶ - ۰۹:۵۵

    استالمن تصمیم به ادامه کار بر روی پرینتر جدید زیراکس نگرفت. دلیل اش را در ادامه خواهید فهمید.
    بعد از قضایای پرینتر آزمایشگاه هوش مصنوعی MIT به دنبال برنامه ای شبکه بود تا PDP-11 به صورت خیلی بهتری با PDP-10 کار کنند. استالمن خودش فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد بود و چون سیاست هاروارد مبتنی بر در دسترس گذاشتن سورس کدها بود و از طرفی در زمان دانشجویی خاطر داشت که همچنین نرم افزاری رو دیده بوده ، سورس این برنامه را از هاروارد گیر آورد و تنها به بهینه کردن آن به جای بازنویسی آن بسنده کرد.
    رسم قرض دادن یک تکه کد چیز تازه ای نبود. ولی تفاوت کار استالمن این بود کد را پس از قرض گرفتن بهینه کرد و به صاحبش برگرداند(developing)
    در همان زمان در برکلی پیکره یک سیستم عامل چیده شد که یونیکس نامیده شد. یک سیستم با کلاس بالا. هر دانشجو هم با پرداخت هزینه ای میتوانست برنامه ها به همراه کد را به دست بیاورد. کسانی که حاضر به رعایت این فرهنگ نشدند هکر نامیده شدند. نظریه این افراد که خود استالمن هم یکی از آنها بود این بود که اگر برنامه ای قادر به رفع مشکل یک نفر است باید مشکل همه را بتواند حل کند.
    استالمن با خودش حساب کرد که شرکت زیراکس همچنان کدهای خودش را مخفی نگه میدارد. چه دلیلی دارد خودم را مشغولش نگه دارم و باز برای آنها رفع عیب کنم در حالی که کمترین حقوق (سورس برنامه) را از من دریغ میکنند.

  • unknownman

    آفلاین
    عضو
    تعداد نوشته‌ها: ۴
    # نوشته شده: ۱۶ سال پیش
    ۲۵ مهر ۱۳۸۶ - ۱۱:۴۹

    استالمن در چند سری تماس با شرکت زیراکس برای گرفتن کد لیزر پرینتر اونها به نتیجه نرسید . این باعث دلخوردگی استالمن شد. باعث دلزدگی اون. شاید اگه این اتفاق نمی افتاد استالمن یه آدم عادی باقی میموند و الان به بزرگترین چهره بازمتنها تبدیل نمیشد. ولی این دلخوری عواقب خوبی رو برای دنیا به بار دشات . نه تنها برای دنیای برنامه نویسی بلکه برای فرهنگ انسانیت.
    من قصد نوشتن تاریخچه زندگی این بزرگمرد رو ندارم و صرفا قصد من آشنایی با آغاز ماجرا بود و اینکه بدونید این اتفاق برای هر کی در هر زمینه کاری به وجود میاد و این دلخوردگیها مطمئنا برای هر کس پیش میاد. اکثر انسانها مدارا اومدن با اون رو ترجیح میدن. ولی فرهنگ بازمتن نشون میده که مقابله موثر هست و آزادی قدرت رو هم به همراه خودش میاره.
    آشنایی خود من با باز متن مربوط به ۶ سال پیش میشه. من تحت تاثیرآشنایی دور با یه برنامه نویس بازمتن رغبت به آزاد شدن پیدا کردم
    در اون زمان شاید جوامع بازمتن ایرانی که اصلا وجود نداشت و صرفا freenode ها بزرگترین مرجع من بود.
    دوستان صرف یادآوری میگم ، وقتی روی یک پروژه تحت لیسانس gpl کار میکنید همیشه در خاطرتون باشه که خدمت به جامعه ای میکنید که خدمت به شما میکنه. تصور کنید که شما یک library برای یک منظور خاص مینویسید. شما کدش رو با emacs مینویسید با بهترین امکانات و بدون نیاز به صرف هزینه ای و آیکون نماد برنامه تون رو با gimp طراحی میکنید. ممکنه همین lib ای که شما نوشتید توسط این دوتا برنامه هم در آینده استفاده بشه و این مسیر ادامه داره و باعث پیشرفت نرم افزارها میشه

  • saeid

    آفلاین
    عضو
    تعداد نوشته‌ها: ۱۳۹
    تشکر شده: ۳ بار
    # نوشته شده: ۱۶ سال پیش
    ۲۵ مهر ۱۳۸۶ - ۲۰:۵۵

    :-) عالی بود. مرسی

  • علی ایرانی

    آفلاین
    ناظم
    تعداد نوشته‌ها: ۷۸۶
    تشکر شده: ۷۶ بار
    # نوشته شده: ۱۶ سال پیش
    ۲۵ مهر ۱۳۸۶ - ۲۲:۴۰

    خیلی خوبه ولی اگر این مقاله رو در ویکی بنویسی فکر کنم بهتر باشه
    http://codex.wp-persian.com

درباره‌ی این موضوع