گفتوگو کنید
گفتوگو کنید
در راستای ارج نهادن به زبان پارسی، به جای واژهی بیگانهی متنباز ، واژهی هسته جدا پیشنهاد میشود به دو دلیل:
1- Source در این کلمه به معنای هسته است نه متن
2- نرمافزارهای open source از هسته و پوستهی جدا از از هم ساخته شدهاند (برعکس دیگر نرمافزارها) برای مثال لینوکس از پوسته و هستهی جدا از هم تشکیل شده اما ویندوز این طور نیست و یک پارچه است.
متن باز واژه خوبیه ولی شاید با بازی کردن با متن اشتباه بشه!
به نظرم متن آزاد بهتره
معادلهای زیادی واسهی opensource تو فارسی وجود داره٬ بهتره اونایی که لینوکسکار هستن بیان بهترین رو انتخاب کنن!
2- نرمافزارهای open source از هسته و پوستهی جدا از از هم ساخته شدهاند (برعکس دیگر نرمافزارها) برای مثال لینوکس از پوسته و هستهی جدا از هم تشکیل شده اما ویندوز این طور نیست و یک پارچه است.
اینو از روی کدوم مدرک میگی که برنامهی opensource الزامن از هسته و پوستهی جدا تشکیل شده؟!!
من یک توضیحی بدم برای متنباز
متن در اینجا منظور نوشته نیست بلکه متن یا درون یک چیزی هستش مثلا میگن در متن فلان چیز بودن یعنی در درون فلان چیز بودن
باز هم که معلومه همون Open هستش
خیلی بخواهیم فارسیش کنیم درونباز هم میشه گفت
اون مشکل اشتباه گرفتن باز رو با بازی میشه با ساختن تکیب مقلول درستش کرد یعنی بگیم
بازمتن
متنآزاد خوبه ولی خوشآوا نیستش چون دو تا الف باعث شده که واژه سه بخشی بشه
1- Source در این کلمه به معنای هسته است نه متن
۱- نه Source به معنای دقیق منبع و مبدآ هر چیزی هستش. لزوما هم مثل میوه از هسته نیست! در اینجا به معنای مبدأ پیدایش یک نرمافزاره که در واقع کدش باشه. هسته بیشتر به جای Kernel به کار میره.
2- خود لینوکس بله هستهش جداس و محیطهای گرافیکیش هم جدا. ولی این ربطی به اپنسورس نداره. من اگه توی ویندوز هم یه برنامه بنویسم و کدشو روی در دسترس عموم قرار بدم یه برنامهی اپنسورس نوشتهم. به علاوه، در مورد برنامههای تحت وب اپنسورس چی میتونیم بگیم؟ اینا که دیگه هسته و پوسته ندارن. مثلا وردپرس.
به طور کلی چیزی که من شنیدهم تا بهحال در مورد کد برنامهها، میگن متن برنامه. برنامههای تحت ویندوز هم بیشتر به برنامههای سورس بسته معروفن. و «متنباز» یا مقلوبش «متنباز» میتونه معادل خوبی برای open source باشه. علاوه بر این که بیشتر این عبارت جا افتاده بین عموم. (مزدک مقلول منظورت مقلوب بود دیگه؟ :D)
بازمتن قشنگ شد.
آره :-Pمزدک مقلول منظورت مقلوب بود دیگه؟ :D
یک برنامه بدون پوسته فقط برای ماشین قابل فهمه و این پوسته است که ما با اون ارتباط برقرار میکنیم. وقتی شما یک نرمافزار رو مثلا به فرمت exe در میآرید در واقع سورس اون رو بستهاید. توجه کنید که نرمافزار رایگان با اپن سورس فرق داره. یه نرمافزار میتونه رایگان باشه ولی اپن سورس نباشه. از این جهت به این نرمافزارها میگن اوپن سورس که کدهای آن (حالا به هر زبان برنامهنویسی) در دسترسه و میشه به دلخواه اون رو تغییر داد.
به نظر من متن معنی خوبی نمیده و من فکر میکنم کلمهی هسته مفهوم دقیق رو میرسونه، حالا چه هسته باز یا جدا
ولی قبول داری که هسته مفهومی غیر مستقیم هستش برای سورس؟
متن باز خوبه به نظر منم .
مهیار جان. هر برنامهای رو که کامپایل کنی سورسش بسته میشه! فرقی نمیکنه که توی پلتفرم لینوکس باشه یا ویندوز. مثلا پکیجهای rpm یا deb رو شما از اینترنت دانلود و نصب میکنی روی لینوکست اینا که سورس توشون نیست. اینا کامپایلشدهن و به صورت بسته در اومدن تا راحت نصب بشن. این پکیجها اگه سورسشون جایی در اختیار همه نباشه دیگه بهشون نمیگن اپنسورس. ربطی هم به رایگان بودنشون نداره.
وقتی به یه برنامه میگن اپنسورس که خود نویسندهش علاوه بر صورت کامپایلشده سورسکد برنامه رو هم در دسترس همه قرار بده.
ولی قبول داری که هسته مفهومی غیر مستقیم هستش برای سورس؟
من که قبول ندارم چون اصلا مفهوم سورس رو نداره چه مستقیم چه غیر مستقیم. هسته یعنی بخش اصلی و مرکزی یه سیستم که بقیهی بخشها روی اون سوار میشن و کار میکنن. هسته خودش سورس داره!! کرنل لینوکس خودش سورس داره.
من که قبول ندارم چون اصلا مفهوم سورس رو نداره چه مستقیم چه غیر مستقیم. هسته یعنی بخش اصلی و مرکزی یه سیستم که بقیهی بخشها روی اون سوار میشن و کار میکنن. هسته خودش سورس داره!! کرنل لینوکس خودش سورس داره.
سورس میشه چشمه یا سرچشمه به فارسی و منبع و منشا به عربی کلا یعنی اون چیز اصلی که موجب پیدایش چیز کنونی شده مهیار هم منظورش اینه که چون هسته (سورس) سازندهی برنامه هست میتونیم به سورس بگیم هسته مثل هستهی میوهها که سازندهی کل میوه هستند و اول هسته و دانه وجود داشته و پس از اون کل میوه درست شده
واسه همین گفت غیر مستقیم ولی تعبیر خوبیه
مهیار جان. هر برنامهای رو که کامپایل کنی سورسش بسته میشه! فرقی نمیکنه که توی پلتفرم لینوکس باشه یا ویندوز. مثلا پکیجهای rpm یا deb رو شما از اینترنت دانلود و نصب میکنی روی لینوکست اینا که سورس توشون نیست. اینا کامپایلشدهن و به صورت بسته در اومدن تا راحت نصب بشن. این پکیجها اگه سورسشون جایی در اختیار همه نباشه دیگه بهشون نمیگن اپنسورس. ربطی هم به رایگان بودنشون نداره.
وقتی به یه برنامه میگن اپنسورس که خود نویسندهش علاوه بر صورت کامپایلشده سورسکد برنامه رو هم در دسترس همه قرار بده.
نوشتهی من هم چنیم مفهومی داشت، شاید درست دقت نکردهاید.
من منظورتون رو درست نمیفهمم هسته خودش سورس داره یعنی چی؟ هستهی نرمافزار تشکیل شده از یه سری کد که در موقع اجرا توسط مترجم به زبان ماشین ترجمه میشن که در انگلیسی میگن source code حالا شما برداشتتون از هسته چیه نمیدونم!
سورس میشه چشمه یا سرچشمه به فارسی و منبع و منشا به عربی کلا یعنی اون چیز اصلی که موجب پیدایش چیز کنونی شده مهیار هم منظورش اینه که چون هسته (سورس) سازندهی برنامه هست میتونیم به سورس بگیم هسته مثل هستهی میوهها که سازندهی کل میوه هستند و اول هسته و دانه وجود داشته و پس از اون کل میوه درست شده
آخه مسئله اینه که تعبیر من از هسته با تعبیر مهیار از هسته متفاوته. فقط همین. من میگم هسته معادل kernelه مهیار میگه معادل یه چیزی مثل seed یا مشابهش.
از اونجایی که ما داریم دربارهی برنامهنویسی صحبت میکنیم من seed رو توی این بحث وارد نمیدونم. ما توی برنامهنویسی یه سورسکد داریم یه برنامهی کامپایلشده. به هیچ کدوم از این دوتا هم «مستقیما» نمیگیم کرنل. کرنل رو من در مفهوم core هم به کار میبرم اینجا. هر دو معنی هسته و بخش درونی و اساسی یه سیستم میدن. core یه نرمافزار چون بخشی از خود نرمافزاره بنابراین «سورسکد» داره و «کامپایل» میشه.
هستهی نرمافزار تشکیل شده از یه سری کد که در موقع اجرا توسط مترجم به زبان ماشین ترجمه میشن که در انگلیسی میگن source code حالا شما برداشتتون از هسته چیه نمیدونم!
بخش اولش رو درست میدونم بخش دومش رو نه. همونطور که هر دو گفتیم هستهی نرمافزار تشکیل شده از یه سری کد. خوب بیایم یه مثال از یه برنامه بزنیم.
فرض کنیم میخوایم یه برنامهی بزرگ بانک اطلاعاتی تحت شبکه بنویسیم. خوب این برنامه چه بخشهایی داره؟ یه سری کلاسها و بخشهای داخلی داره مثلا کلاسهای کار با دیتابیس و کلاسهای کنترل انتقال اطلاعات توی شبکه. یه سری بخشهای میانی و توابع کمکی داره و یه سری بخشهای بیرونی که رابط کاربره.
شما نام مورد نظرتون رو برای این بخشها به من بگید تا بهتر مشخص بشه در مورد چی بحث میکنیم. مثلا گفتید هسته و پوسته. هسته و پوسته رو اینجا برای من مشخص کنید. تا بعد ادامه بدیم.
کلا هم من قبول دارم که هسته و به core یا کرنل باید گفت
آخه مسئله اینه که تعبیر من از هسته با تعبیر مهیار از هسته متفاوته. فقط همین. من میگم هسته معادل kernelه مهیار میگه معادل یه چیزی مثل seed یا مشابهش.
هستهی میوه رو مزدک به عنوان مثال معرفی کرده و فکر نمیکنم هستهی میوه هیچ ربطی به هستهی نرمافزار داشته باشه.
فرض کنیم میخوایم یه برنامهی بزرگ بانک اطلاعاتی تحت شبکه بنویسیم. خوب این برنامه چه بخشهایی داره؟ یه سری کلاسها و بخشهای داخلی داره مثلا کلاسهای کار با دیتابیس و کلاسهای کنترل انتقال اطلاعات توی شبکه. یه سری بخشهای میانی و توابع کمکی داره و یه سری بخشهای بیرونی که رابط کاربره.
شما نام مورد نظرتون رو برای این بخشها به من بگید تا بهتر مشخص بشه در مورد چی بحث میکنیم. مثلا گفتید هسته و پوسته. هسته و پوسته رو اینجا برای من مشخص کنید. تا بعد ادامه بدیم.
من فکر میکنم شما مثال خیلی پیچیدهای زدید. بیان کمی کلیتر و سادهتر به موضوع نگاه کنیم. مثلا من لینوکس رو مثال میزنم. میدونیم که لینوکس از دو بخش تشکیل شده، یه پوسته برای مثال Gnome و کرنل لینوکس که من به اون میگم هسته.
ببینید لینوکس یه برنامهس. و شما هم فقط همین یه برنامه رو مثال میزنی و میگی برنامههای اپنسورس هسته و پوستهشون جداس در صورتی که نه برنامههای خیلی خیلی کمی هستن که هسته و پوستهی جدایی دارن. هستهی لینوکس بله هسته گفته میشه و فکر میکنم مفهوم مشابهی از هستهی لینوکس توی ذهنمون باشه. ولی این یه قانون کلی روی همهی نرمافزارهای اپنسورس نیست که مثلا هر برنامهی اپن سورس یا حداقل تحت لینوکسی باید هستهش جدا باشه و پوستهش جدا. چه برنامههای دیگهای رو میتونید در این زمینه مثال بزنید؟
به هر حال بهتره زیاد این تاپیک رو منحرف نکنیم فکر کنم ملت دیگه دارن شاکی میشن. :-D
آقا روز از نو روزی از نو: بازمتن! :D
روی بازمتن توافق هستش
متن باز.
متن باز
بازمتن
بازمتن: ۴ رای
متن باز: ۲ رای
هسته جدا: ۱ رای
آزاد متن: ۰ رای
متن باز
خواهشا دوستان نظرات منطقی بدن و اگر براشون مقدور دلیل رایشون رو هم بیان کنند
چرا که احساس میشه یه نوع لج و لج بازی الکی رخ داده تو انجمن